Pożyteczne ferie - dzień trzeci

Jesteś tu: » Strona startowa » Aktualności » Pożyteczne ferie - dzień trzeci

Pożyteczne ferie - dzień trzeci

Nie bez powodu trzeci dzień nazwano „Wiem, co jem”. Przez pierwszą godzinę spotkania, dzieci podzielone na grupy, czytały jakie witaminy zawierają popularne warzywa i owoce.  Następnie wykonały plakaty informacyjne dla pozostałych uczestników półkolonii. 

Po części bardziej poważnej, nadszedł moment rozluźnienia: głosowanie na króla i królową zdrowej żywności. Wygrało lubiane przez wszystkich jabłko, które na tronie zasiadło wraz z brzoskwinią.

W końcu przyszedł czas na najważniejsze (i najtrudniejsze zadanie dnia): robienie sałatek. Gdy już poznaliśmy jakie są dostępne artykuły, każda grupa wymyśliła autorski przepis na nową sałatkę, którą następnie wykonała pod okiem opiekunów i pań z koła seniora. Wszyscy doskonale poradzili sobie z krojeniem, tarciem, obieraniem, mieszaniem i innymi kulinarnymi czynnościami.

Do degustacji sałatek dzieci z dumą zaprosiły dyrekcję i nauczycieli szkoły. Same również spróbowały każdego przepisu. Na talerzach nie zostało nic, więc wniosek jest prosty. Smakowało!


A to nasze przepisy:


 

Bukiet Bomby Kwadratowej

 

 

 

SKŁADNIKI (w proporcjach według uznania):

 

 

 

Mozzarela pokrojona w grubą kostkę

 

Pomidory pokrojone w ćwiartki

 

Cebula czerwona lub biała (pokrojona w piórka lub drobną kostkę według uznania)

 

Kukurydza z puszki

 

Rzodkiewki w plasterkach

 

Oliwki czarne lub zielone

 

Kiełki brokuła lub inne

 

 

 

SOS:

 

Zmiażdżony czosnek

 

Posiekana świeża bazylia (może być suszona)

 

Oliwa z oliwek

 

Ocet balsamiczny

 

 

 

Dokładnie wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę.

 

 

 

Owocowy raj

 

 

 

SKŁADNIKI: (w proporcjach według uznania):

 

 

 

Jabłka

 

Brzoskwinie (z puszki lub świeże)

 

Marchewki starte w grube wiórki

 

Rodzynki

 

 

 

SOS:

 

 

 

Jogurt naturalny

 

Sok z cytryny

 

Syrop z brzoskwiń z puszki

 

 

 

Dokładnie wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę.

 

 

 

Sałatkowy mix

 

 

 

SKŁADNIKI: (w proporcjach według uznania):

 

 

 

Mix sałat (może być gotowy z Biedronki lub dowolny zestaw na bazie sałaty lodowej)

 

Kukurydza z puszki

 

Seler naciowy

 

Rzodkiewki w plasterkach

 

Pomidory w ćwiartkach

 

Kiełki brokuła lub inne dostępne

 

Słonecznik łuskany najlepiej prażony na suchej patelni

 

Szczypiorek

 

 

 

 

 

SOS:

 

Składniki sałatki polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z dowolnym gotowym sosem sałatkowym w proszku, ale bez GLUTAMINIANU SODU ! – bezinteresownie polecamy z Knorra J

 

 

 

 

 

Owocowy mix

 

 

 

SKŁADNIKI: (w proporcjach według uznania):

 

 

 

Jabłka

 

Brzoskwinie z puszki

 

Marchewki

 

Kukurydza z puszki

 

Rodzynki

 

Słonecznik łuskany

 

 

 

 

 

SOS:

 

Składniki sałatki polewamy śmietaną wymieszaną z syropem z brzoskwiń

 

 

 

 

 

Błyskawiczna sałatka serduszkowa

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

 

 

 

10 liści kapusty pekińskiej

 

1 pomidor

 

1 cebula

 

1/3 ogórka zielonego

 

2 rzodkiewki

 

pół paczki kiełków brokułowych

 

pół puszki kukurydzy

 

 

 

SOS:

 

3 łyżki oliwy z oliwek

 

3 łyżki przegotowanej wody

 

3 łyki octu balsamicznego

 

3 łyżeczki cukru

 

gotowa mieszanka w proszku do zrobienia sosu

 

 

 

Składniki sosu dokładnie mieszamy w małym zakręconym słoiku a następnie polewamy naszą sałatkę.


Opracowanie: szkolnastrona.pl