Kuchcik

Jesteś tu: » Strona startowa » Zajęcia pozalekcyjne » Kuchcik

Kuchcik

Gimnazjaliści kontynuują zajęcia kulinarne "Kuchcik". W poprzednim miesiącu przygotowali ciasto Shrek, które swoją nazwę zawdzięcza zielonej barwie. Natomiast dzisiaj upiekli przysmak kuchni tureckiej i bałkańskiej – Baklavę, którą młodsi uczniowie mogli spróbować podczas zajęć o Albanii z cyklu Kraje Świata.

Nad całym procesem twórczym czuwała pani Aneta Telus, która prowadzi zajęcia już drugi rok. Wypieki warto powtórzyć w domu, dlatego poniżej zamieszczamy oba przepisy:
BAKLAVA –
2 opakowania ciasta francuskiego (w sumie 450 gram), 
10 dag orzechów włoskich,
10 dag migdałów,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła,
100 ml płynnego miodu,
100 ml przegotowanej wody,
2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Farsz: Orzechy i siekamy bardzo drobno nożem lub w blenderze, mieszamy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu.
Syrop: 100 ml wody, 100 ml miodu 2 łyżeczki soku z pomarańczy gotujemy w małym rondelku aż woda odparuje i zrobi się lekko gęsty syrop do polania ciasta.
Ciasto francuskie rozmrażamy i wałkujemy na 6 cieniutkich kwadratów o wymiarach 25x25cm. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek ciasta na blaszce i wykładamy 1/6 część farszu na ciasto. Przykrywamy drugim plackiem i tak układamy 6 warstw. Na wierzch trzemy na tarce wiórkami mocno zamrożone masło. Pieczemy ok. 30 min w 200oC. jeszcze ciepłe ciasto po wyjęciu kroimy na małe kawałki i polewamy syropem.
Baklavę podawać ciepłą, ale dobra jest też jako zimny deser.
Szrek
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z tych składników ubić biszkopt
Składniki:
1 litr soku Pysio zielony
3 budynie waniliowe
3 galaretki agrestowe
0,5 litra śmietany 30%
2 paczki ciastek delicje
Z pysia odlewamy szklankę soku i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę gotujemy, wlewamy budynie i chwilę gotujemy. Gorące wlewamy na biszkopt.
Następnie układamy delicje czekoladą do dołu. 2 galaretki 2 szklankami wody i zostawiamy do zgęstnienia (konsystencja kisielu).
Śmietanę ubijamy i dodajemy galaretkę i dalej ubijamy. Wlewamy na delicje. Na śmietanę kładziemy trzecią galaretkę. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Opracowanie: szkolnastrona.pl