Świąteczne potrawy reginalne

Jesteś tu: » Strona startowa » Projekty edukacyjne » Świąteczne potrawy reginalne

Świąteczne potrawy reginalne

Przez ostanie pięć tygodni, uczniowie klas I-III realizowali projekt edukacyjny pt. " Świąteczne potrawy regionalne". Celem było budzenie przywiązania do polskich tradycji poprzez poznanie ich kultury, historii.

Podczas zajęć dzieci zgromadziły przepisy świątecznych potraw z różnych regionów Polski. Stworzyli listę potraw, które są specjalnością na
ich terenie. Zaplanowały sposób wykonania karty potrawy, zapoznały się z  konstrukcją książki kucharskiej, wykonały karty z przepisami do swojej autorskiej książki kucharskiej. Dodatkowo uczniowie wykonali kartki świąteczne, zredagowali życzenia dla wylosowanego kolegi/ koleżanki, ulepiły z masy solnej świąteczne "ciasteczka". Elementem projektu była również wycieczka do Wioski Mikołaja w Złotym Stoku.
W przeddzień Bożego Narodzenia spotkaliśmy się przy wspólnym stole. Dzieląc się opłatkiem życzyliśmy sobie radosnych, spokojnych świąt.

Opracowanie: szkolnastrona.pl